A zöldséges kert három kevésbé ismert növénye – érdemes kipróbálnod!

A zöldséges kert három kevésbé ismert növénye  – érdemes kipróbálnod!

Ha már unod a paradicsomot, paprikát, és ugyanazokat a klasszikusokat ülteted évről évre, itt az ideje, hogy egy kicsit kilépj a komfortzónából. Egy zöldséges kert nemcsak a megszokott növényeknek lehet otthona – valójában rengeteg különleges, mégis könnyen nevelhető faj is színesítheti a bio konyhakertedet.


Akár tapasztalt kertész vagy, akár most ismerkedsz a veteményes világával, ezek az alternatívák izgalmas felfedezéseket tartogatnak. Lássuk, milyen ritkábban termesztett növényeket érdemes kipróbálnod, ha egy egyedi és változatos konyhakert a célod.

Rebarbara – a zöldséges kert királynője

A rebarbara neve talán nem ismeretlen, mégis ritkán látni a konyhakertekben. Pedig ez az évelő növény rendkívül hálás választás lehet: tavasszal már az elsők között hozza élénkvörös szárát, amit süteményekhez, lekvárokhoz vagy kompótnak is felhasználhatsz. Fontos megjegyezni, hogy a levele mérgező, így csak a szárát szabad fogyasztani.

 


A rebarbara hűvösebb klímán is jól érzi magát, napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. Ha egyszer elülteted, hosszú évekig díszítheti veteményesed sarkát. Impozáns növény. Nagy helyet igényel, és a poloskák is szeretik, ezért úgy válaszd meg a helyét, hogy ez a két tényező ne legyen zavaró.

Egérdinnye – az apró, savanykás különlegesség

A Melothria scabra, vagy ismertebb nevén egérdinnye, első ránézésre úgy néz ki, mint egy miniatűr görögdinnye. Ám ne tévesszen meg a külseje – ez a kis zöldség inkább uborkára emlékeztet ízében, és salátákban, savanyúságként is kiváló. A meleg, napos helyeket kedveli, és futónövényként sok helyre van szüksége, ezért támrendszer mellett érzi magát a legjobban.

 


Különösen jó választás lehet, ha szeretnél valami különlegeset nevelni a konyhakertedben, ami garantáltan meglepi a vendégeidet is. Remek balkonnövény! Ezért bátran merjük ajánlani mini kertekbe, cserépbe, erkélyekre és teraszokra.

Földimandula – édes gumók a talaj alatt

A földimandula, (Cyperus esculentus) a papiruszsás rokona és igazi kuriózum a bio konyhakertek világában. Nevét a föld alatt fejlődő apró, mandulára emlékeztető gumókról kapta, amelyek enyhén édes, mandulás ízűek. Nyersen, szárítva vagy lisztté őrölve is fogyaszthatók, és gluténmentes alternatívát kínálnak a hagyományos gabonák helyett. Érdekessége, hogy már az ókori Egyiptomban is népszerű növénynek számított. Gumójából lisztet őröltek.

 


A földimandula melegkedvelő, laza, homokos talajban fejlődik a legszebben, és rendszeres öntözés mellett szép termést ad. Érdemes figyelembe venni, hogy gyorsan terjed – akár egy külön ágyást is szánhatunk neki a veteményesben. Tigrismogyoróként is ismert.

Változatosság a konyhakertben – nemcsak a termés miatt

Ezek a kevésbé ismert növények nemcsak kulináris élményt adnak, hanem vizuálisan is feldobják a zöldséges kert hangulatát. Sem a klasszikus házi, sem a bio konyhakert nem feltétlenül jelent lemondást a változatosságról – épp ellenkezőleg! Minél sokszínűbb veteményest alakítasz ki, annál ellenállóbb lesz a kerted a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Ha pedig most vágsz bele a kertészkedésbe, ne félj kísérletezni! A klasszikus zöldségek mellett ezek az újdonságok új ízeket, élményeket és sikereket hozhatnak az otthoni konyhádba.

Tartalomhoz tartozó címkék: konyhakert