Hibák, amiket rendszeresen elkövetnek a paradicsom karózásakor
A paradicsom karózás nem nagy tudomány, viszont annál több körültekintést igényel. A leggyakoribb hibák ilyenkor, hogy:
Túl későn karózzák a paradicsomot
Az első és legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a paradicsomokat már palánta korukban érdemes a karóhoz szoktatni. Ezek a növények ugyanis őrült tempóban képesek fejlődni, és mire észbe kapunk, addigra már szó szerint „leborulnak a saját lábukról”.
Ezért mindenképp érdemes már az ültetés pillanatában egy erős, strapabíró karót tenni a paradicsompalánták mellé.
Gyenge támasztékot használnak
A paradicsom ugyan kezdetben egy picike, gyenge növénynek néz ki, ez igaz. Viszont nagyon gyorsan hatalmas bokorrá fejlődhet, amin akár kilós nagyságú termések is lóghatnak (fajtától függően). Ezt a sok kilós tömeget pedig nem tudja egy vékony kis fakaró megtartani. Nagyanyáink nem véletlenül már eleve vastag szőlőkaróval ültették a paradicsomot. Ezt érdemes nekünk is szem előtt tartani.
Túl vékony támasztékot használnak
A karó vastagsága sem mindegy. Hiába lesz erős a támaszték, a túl vékony karó szó szerint képes elvágni, megtörni a paradicsom szárait, hiszen a növénynek így nem lesz megfelelő felülete a karón, amihez jól lehet kötözni. Elég egy szelesebb idő, és az ágak egyszerűen lefordulnak a vékony karóról. Vékony átmérőjű támaszték ebben az esetben csak akkor lehet megfelelő, ha több oldalról támasztjuk meg vele a növényt.
Szorosra kötözött ágak
Szintén rossz ötlet, ha túl szorosra kötözzük a paradicsom ágait a karóhoz. A növény szárai folyamatosan nőnek, vastagodnak, ezért gyorsan belenőnek a kötözőanyagba. Ennek a végeredménye szártörés vagy akár valamilyen növényt megtámadó fertőzés is lehet. Mindig maradjon egy ujjnyi vastagságú hely a szárak és a karók között. A kötözést pedig próbáljuk úgy végezni, hogy a szár és a levélkapcsolódásnál, szárelágazásoknál helyezzük el a madzagot. Ez stabilabb tartást ad, és a növény szára sem fog csak úgy megtörni.
Rendezetlenül kötözik a paradicsom ágait
A paradicsom karózás egyik fontos lépése, hogy a növény ágait egyenletesen elosztva kötözzük fel, és ahol kell, leszedjük a növény leveleit. Ezzel a módszerrel a növény eső után gyorsan felszárad, nem reked meg a nedvesség, valamint nem indulnak rothadásnak a levelek. Megelőzhetjük vele a paradicsomvészt és a kártevők tömeges megjelenését is.
Fa-, műanyag- vagy fém támasztékot használjuk?
A klasszikus paradicsom támaszték általában a fa karókat szokta jelenteni. Ezeket többnyire pár idényig lehet használni, ráadásul a gyengébb fából készült darabokat évente kell cserélni. Átlagosan 3-4 cm körüli átmérőjűt érdemes választani, amiknek az ára kb. 500-900 forint / darab között mozog.
Ettől tartósabb megoldás a műanyag, ami viszont kifejezetten költséges, ha vastag karókat szeretnénk belőle vásárolni.
A fém növénytámaszték paradicsomhoz is tökéletes
Amennyiben kifejezetten tartós és egyben esztétikus megoldást keresünk, akkor az általunk készített támasztékokat a paradicsomok megtámasztásához ajánljuk.
A Cottage Kert Dekor kínálatában található erős, acélból készült növénytámasztékok között olyan darabok is akadnak, amelyeket kifejezetten paradicsomhoz is tudunk alkalmazni.
Ezek a támasztók nem csak pár évig, hanem évtizedekig kiváló tartást adnak a paradicsomoknak minden idény során. Ráadásul mindezt stílusos és esztétikus formában, hiszen a támasztékaink nem csak hasznosnak, hanem kifejezetten jól mutatnak még a konyhakertben is.
Az acéltámasztékok átmérője ugyan keskeny, viszont több oldalról támogatja a növényt, ezért a paradicsom esetén is megfelelően el lehet osztani az ágakat és felkötözni a megfelelő formára. Ha pedig szeretnél a konyhakertedhez pár dizájnos jelölőtáblát is, ezeket ITT tekintheted meg.